Nytt elvekraftverk i Glomma

Publisert: 03.08.11

– innholdet kan være utdatert

Det nye anlegget øker produksjonskapasiteten på Fellesanlegget Kykkelsrud Fossumfoss med omlag 100 GWh pr år, noe som tilsvarer det årlige strømbehovet til ca. 5 000 boliger.

Kraftverket har en ytelse på 40 MW, og utbyggingen øker produksjonskapasiteten på Fellesanlegget Kykkelsrud Fossumfoss med rundt 100 GWh. Etter denne utbyggingen vil middelårsproduksjonen være på 1275 GWh.

Utbyggingen av elvekraftverket startet i 2008, da gamle Kykkelsrud kraftverk ble tatt ut av produksjon etter 105 år, og oppføringen av det nye kraftverket startet.

Fakta om fellesanlegget

Fellesanlegget Kykkelsrud Fossumfoss – FKF – ligger ved Glomma, 13 km nedenfor Øyeren, i Askim og Spydeberg kommuner. Kraftverket utnytter fallet i Fossumfoss og Kykkelsrud. Opprinnelig hadde Oslo Lysverker fallrettighetene til Fossumfoss, mens Hafslund var eier av Kykkelsrud. De to eierne ble enige om å gjennomføre en felles utbygging av fossefallene tidlig på 60-tallet.

Anlegget fikk i perioden 1962-1964 først to aggregater, og i tidsrommet 1982-1985 ble kraftverket utvidet med et tredje aggregat. Samlet har de en ytelse på 190 000 kW. I 1996 kjøpte Hafslund Oslo Lysverkers part i bytte mot aksjer. Mellom 1992 og 1994 ble kontroll- og apparatanlegget rehabilitert og kraftverket fjernstyrt.

Relevante artikler

Etter tre dager med forhandlinger ble EL og IT Forbundet og Fornybar Norge enige.
Kl. 1800. torsdag 23. mai brøt EL og IT Forbundet forhandlingene med Abelia om IKT-overenskomsten.
Dersom meklingen mellom EL og IT Forbundet og NHO Elektro ikke fører fram skal det streikes i disse bedriftene.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.