Møtte tillitsvalgte i verdens farligste fylke

Publisert: 27.11.14

– innholdet kan være utdatert

Dette var grunnen til at LOs delegasjon, bestående av fagforbundets Mette Nord, Hans Felix fra El & IT Forbundet og John Leirvaag fra NTL, møtte tillitsvalgte i regionen.

– Historiene var mange. Fagforeningsknusing er utbredt. Det er nesten ingen faste jobber og organiserer du deg mister du den jobben du har, sier delegasjonsleder Mette Nord.

Brutal oljebransje

– De tillitsvalgte forteller om konstruerte rettssaker og bruk av paramilitære styrker til å utøve vold og drap. Bak står oljeindustrien, ofte multinasjonale selskaper. Dette er kort og godt ikke akseptabelt. Vi ser nå virkelig viktighetene av at internasjonal fagbevegelse gir CUT og USO i Colombia juridiske bistand, utdyper John Leirvaag.

Rystet og imponert forbundsleder

EL & IT Forbundets leder, Hans Olav Felix, er også preget av situasjonen.

– Fagbevegelsen i dette landet lever i et terrorregime organisert av arbeidsgiverne. Det er krevende å se hvordan helt vanlige tillitsvalgte er utsatt for attentat, drapsforsøk og falske rettssaker. Fire av dem vi møtte i dag slapp ut av fengsel for mindre enn to uker siden. Spesielt inntrykk gjorde Hector Sanchez som har mottatt 14 drapstrusler, slitt slått, bundet og fengslet, men likevel står rakrygget og krever sin rett, sier Felix, som er rystet over forholdene, men imponert over tillitsvalgtes mot

Skremmer og truer

Mette Nord er oppgitt over det hun kaller skremselspropaganda.

– Sist USO, som organiserer oljearbeidere i landet, hadde en demonstrasjon i Meta  ble de 1 5000 demonstrantene møtt av mer enn 2 000 fra militærpolitiet. Det er helt tydelig at man i denne regionen har en strategi om å skremme fagbevegelsen fra å kreve grunnleggende rettigheter. Heldigvis møter vi sterke og stolte mennesker som ikke så lett lar seg skremme, avslutter delegasjonsleder Nord.

Relevante artikler

189 forslag til endringer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK)

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.