Møtte sjikane på byggeplasser

Publisert: 27.02.13

– innholdet kan være utdatert

– Det er flott at nesten halvparten av alle nyutdannede byggingeniører fra NTNU nå er kvinner.  Men vi frykter de får sjokk når de ser hvor mannssjåvinistisk og reaksjonær byggebransjen er, sier Magnus Aune Hvam, administrerende direktør i entreprenørselskapet Forny.

Hvam viser til at det knapt finnes kvinner på norske byggeplasser og mener bransjen går glipp av verdifulle menneskelige ressurser om ikke problemet tas på alvor.

Tøffe forhold

Han støttes av Helen Brown, byggingeniør med over 20 års erfaring fra ulike lederfunksjoner på norske byggeplasser. Brown mener arbeidsmiljøer med utdaterte kjønnsholdninger kan være en ekstra belastning som ikke alle kvinner tåler eller godtar.

– Jeg har opplevd alt fra skittkasting og sjikanering til å bli fullstendig oversett i møter. Slik det er i dag skal man være tøff for å holde ut særlig lenge. Jeg kjenner flere kvinnelige ingeniører som har gitt seg etter kort tid, sier hun.

Det er bedring

Likevel er hennes erfaring at utviklingen går den riktige veien. Det har blitt færre nedsettende kjønnskommentarer. Samtidig er det etablert egne mentorprogrammer hos de store entreprenørene for å inkludere kvinner på en naturlig måte.

Flere kvinnelige ingeniører

Kvinneandelen på byggstudiet på NTNU i Trondheim har økt fra 25 prosent i 2003 til over 40 prosent. Både i 2011 og 2012 var andelen 43 prosent, og det er ventet en like høy andel i år, viser tall fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste.

Relevante artikler

189 forslag til endringer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK)

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.