LOs sommerpatrulje:Færre lovbrudd

Publisert: 05.08.10

– innholdet kan være utdatert

 Dette er helt klart en positiv utvikling. For 15 år siden avdekket LOs sommerpatrulje lovbrudd ved halvparten av bedriftene vi var innom. Nå ser vi lovbrudd ved bare tre av 20 bedrifter. Det er et tegn på at arbeidslivet blir bedre for ungdom i sommerjobb, sier Robert Hansen, ungdomsrådgiver i LO. Han understreker likevel at ett lovbrudd mot arbeidstakere er ett lovbrudd for mye. – Vi er glade for at bruddprosenten har gått ned, men også i år har vi fått bekreftet at  Sommerpatruljen gjør en viktig jobb i sommermånedene.

På veien i 25 år
I 25 år har LOs sommerpatrulje reist landet rundt for å undersøke hvilke forhold unge arbeidstakere jobber under. Sommerpatruljen avdekker hvert år alt fra svart arbeid til sosial dumping. Grove brudd på loven blir meldt til Arbeidstilsynet.

Årets sommerpatrulje ble gjennomført i alle landets 19 fylker i ukene 25, 26 og 27. Over 5000 bedrifter besøkt. Hittil er 191 bedrifter meldt til Arbeidstilsynet for brudd på Arbeidsmiljøloven.

Manglende kontrakt vanlig
Av lovbruddene avdekket, er nesten 40 prosent knyttet til mangelfull eller manglende arbeidskontrakt. – Når man går ut i jobb er det viktig å ha en skriftlig arbeidskontrakt, og det er urovekkende at så mange mangler dette, sier Robert Hansen. En skriftlig arbeidskontrakt er med på å skape et regulert arbeidsliv, der man har det svart på hvitt blant annet hvor mye man skal jobbe og hvor mye man skal tjene. Dette gjør hverdagen mer forutsigbar for både arbeidstaker og arbeidsgiver. Hansen er bekymret for at ungdom har enda vanskeligere for å få gjennomslag om arbeidskontrakten ikke er på plass:

– Dersom ingenting er avtalt skriftlig er det lettere å bli utnyttet i arbeidslivet. I tilfeller der ord står mot ord er det vanskeligere å bevise noe, og det er vanskeligere å slå i bordet med det som tidligere er avtalt. Men alle har krav på kontrakt, og dersom dette mangler er det et faktisk lovbrudd. Når sakene blir for alvorlige melder vi dem til Arbeidstilsynet.

Sommerpatruljens informasjonstjeneste
Alle som har spørsmål knyttet til rettigheter i arbeidslivet kan kontakte Sommerpatruljens informasjonstjeneste på telefon 8 100 1999, e-post sommerpatruljen@lo.no, eller ved å sende en sms: SP til 2030. Tjenesten er åpen fram til 13. august 2010.

Relevante artikler

Vi har satt oss som mål å organisere mange flere innenfor IT-bransjen. Derfor søker vi nå etter en engasjert og dedikert person til stillingen som rådgiver IT.
Telenor velger å kvitte seg med over 100 ansatte, inkludert hele kundesentret på Rørvik nord i Trøndelag. EL og IT Forbundet reagerer på begrunnelsen som selskapet gir for oppsigelsene.
Kontoret er stengt fra 22. mars til 2. april.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.