Lønnsoppgjøret: Lørdag starter meklingen med NHO

Publisert: 27.03.19

– innholdet kan være utdatert

Lørdag 30. mars kl. 12 møttes LO og NHO til mekling. Fristen for enighet er ved midtnatt søndag 31. mars.

Blir det ikke enighet, er det streik fra arbeidstidens begynnelse 1. april.

Følg med på LOs nettsider for siste fra meklingen. 

Det handler om penger

Torsdag 14. mars brøt LO forhandlingene med NHO og varslet avtale- og plassoppsigelse for ca 163 000 medlemmer privat sektor. Da sa LO-lederen følgende:

– Etter flere år med svært lav reallønnsvekst har våre medlemmer hatt forventinger om et oppgjør som merkes på lommeboka. Spesielt viktig for oss har det vært å løfte de lavest lønte, som er blitt hengende etter over tid, sa Hans-Christian Gabrielsen.

EL og IT varsler streik i disse bedriftene

EL og IT Forbundet har varslet et streikeuttak på 3094 medlemmer i flere forskjellige bedrifter (førsteuttaket). Her er listen  med bedrifter og antallet i hver enkelt.

Medlemmer som er med i streikeuttaket er varslet om det. Ta kontakt med din tillitsvalgt om du er usikker på hvorvidt du er omfattet.

Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør. Tariffavtalene gjelder for to år, og LO og NHO forhandler om lønnsregulering for 2. avtaleår. De fleste av EL og IT Forbundets yrkesaktive medlemmer er omfattet av LOs forhandlinger med NHO. Unntakene er Spekter-områdene, KS-områdene, Staten, Virke og SAMFO.

Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet, er en del av LOs forhandlingsutvalg.

Vanlige spørsmål i forbindelse med streik

Les mer her.

Hva er mekling?

Når partene ikke klarer å bli enige gjennom ordinære forhandlinger i et tariffoppgjør, havner de i mekling. Der forsøker de å finne en løsning ved hjelp av mekleren, som normalt lager et forslag til løsning (skisse) i løpet av meklingen. Hvis en av partene sier nei til forslaget, blir det streik.

Det er kun mekleren som kan uttale seg om diskusjonene og fremdriften i meklingen. Det kommer derfor lite informasjon fra partene i løpet av selve meklingen.

Mer informasjon på LOs nettsider

Løpeseddel, forhåndsregler ved konflikt, konsekvenser av en streik, mm. Les mer her.

Relevante artikler

Ytterligere 15.509 kan bli tatt ut i streik, med 2530 fra EL og IT Forbundet, hvis ikke partene blir enige under mekling i dag.
10 900 kr lønnstillegg, økning i reisetillegget ved overnatting, og tydeligere vern av ansattes fritid er noen av resultatene fra forhandlingene i Energiavtale I.
Drøyt 3140 elektrikere ved 61 bedrifter vil bli tatt ut i det første streikeuttak dersom elektriker-meklingen ikke fører fram denne uken.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.