Klager Sverige inn for Europarådet

Publisert: 08.08.12

– innholdet kan være utdatert

Fikk millionbot

I 2009 ble bygningsarbeidernes forbund i Sverige dømt til å betale 2,7 millioner kroner i erstatning til det latviske selskapet Laval.

Byggnads blokkerte byggeplassen, med hjelp av det svenske Elektrikerforbundet. Blokaden ble senere kjent ulovlig av EU-domstolen og den svenske arbeidsretten.

Etter Laval-saken har svenske myndigheter laget en lov – lex laval – som begrenser fagbevegelsens rett til å fremme krav og gå til blokade overfor utenlandske bedrifter.

Klager Sverige inn for Europarådet

Svenske bygningsarbeidere tør ikke lenger kreve tariffavtaler ved utenlandske bedrifter.

Situasjonen har blitt så ille at fagorganisasjonene LO og TCO i juni klaget Sverige inn for Europarådet. Fagbevegelsen mener svenske myndigheter ikke sikrer grunnleggende rettigheter, som retten til kollektive forhandlinger, retten til ei rimelig lønn og likebehandling mellom svenske og utenlandske arbeidere.

Resultatet er, ifølge svensk LO, at Sverige bryter med den europeiske sosialpakt, som er utarbeidet i regi av Europarådet, skriver Frifagbevegelse.no.

Relevante artikler

189 forslag til endringer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK)

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.