It-sak – mandag

Publisert: 21.10.11

– innholdet kan være utdatert

IKT Norge inviterer svenskene

2000 it-jobber venter på svenskene, sier Per Morten Hoff. Håkan Nykvist pendler fra Arvika.

IKT Norge inviterer svenskene

SVENSKE I NORGE: Håkan Nykvist jobber som Java-arkitekt i Apotek1 i Oslo. Han pendler mellom Norges hovedstad og sitt hjem i Arvika. (Foto: Leif Martin Kirknes)

– Den svenske it-arbeidskraften er ekstremt viktig for Norge, sier generalsekretær i IKT-Norge, Per Morten Hoff, til vår svenske søsteravis Computer Sweden.

Han forteller at det særlig er behov rundt SAP, .Net og innen industriell it.

– Vi har hatt to år med bra vekst. Flere store offentlige it-prosjekt er i gang nå, påpeker Hoff.

Les også: Sliter med å få tak i norske utviklere

Det er mange forskjeller mellom norsk og svensk it-bransje. Blant annet er it-satsningene i offentlig sektor her til lands større og mer langsiktig. I tillegg er it-avdelingene ikke like store som hos våre naboer i øst, outsourcing er mer vanlig i Norge.

Fristilte svensker

Men svenskene ligger foran på offshoring, tre til fire år ifølge Computer Seden. Det har frigjort svensk arbeidskraft som kan komme Norge til unnsetning.

– VI TRENGER SVENSKER: Per Morten Hoff fra IKT-Norge ønsker svenske it-folk velkommen hit. T.h. prosjektleder i IKT-Norge, Maria Dupont, selv innflyttet svenske. (Foto: Leif Martin Kirknes)

– Det har vært stor eksport av it-arbeidskraft fra Sverige, særlig fra Göteborg, til Kongsberg og Oslo. Ekstra merkbart ble det for tre år siden i sammenheng med at Volvo It begynte nedskjæringer, sier hoff.

– Den svenske arbeidskraften er ekstremt viktig for Norge, ettersom vi har mangel på folk.

Les også: Attraktivt å være it-arbeidstaker nå

Ifølge Hanne Zimmermann fra Xtra Personell er behovet sterkt på mange områder. Hun bygger ut Hoffs liste med Sap, .Net og industriell it med Sharepoint, Citrix og Vmware.

– Men også infrastrukturkonsulenter og seniorprosjektledere etterspørres. Det finnes også alltid behov innen support, gjerne fra nyutdannede personer.

Svenskene etterspørres særlig i store it-selskap med skandinaviske kunder som vil ha svensktalende personer. Det jobber mellom 5000 og 9000 svensker i Norge på it-siden, ifølge IKT-Norges beregninger.

Pendler fra Arvika

Håkan Nykvist er blant svenskene som jobber i norsk it-bransje. Han og familien flyttet fra jobb i Lindex i Göteborg og til hjembygda Arvika midt under finanskrisen. På grunn av tørt arbeidsmarked lokalt søkte han jobb i Norge.

Nå pendler han. Fire dager i uken jobber han som Java-arkitekt hos Apotek1, rett utenfor Oslo.

– Jeg er hjemme klokken fem på tirsdager og torsdager, og jobber hjemme på fredager. Så jeg sover bare borte to dager i uka, sier han til Computer Sweden.

Den fremste fordelen er høyere lønn. 20 prosent høyere enn i Sverige, pluss 20 prosent valutaforskjell.

– Det finnes virkelig en mangel på konsulenter i Norge, sier Nykvist.

Han beskriver Norge som betydelig mindre konjunkturfølsom enn Sverige på grunn av vår gode økonomi.

– Det er mer drag i det norske markedet enn det svenske. Det handler først og fremst om at den norske staten driver store prosjekter og staser mer på it. I Sverige kveler man prosjektet om økonomien svigner, sier han.

http://www.idg.no/computerworld/karriere/article225608.ece

Relevante artikler

Klokka 04.00 natt til onsdag 17. april ble det brudd i tarifforhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO på Telenoroverenskomsten
Her kan de lese kravene som EL og IT Forbundet fremmer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).
The Electricians’ and IT Workers’ Union has submitted demands on several fronts.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.