Industristeder foreslås som kulturarv

Publisert: 18.12.13

– innholdet kan være utdatert

Byene er vitnesbyrd på den samfunnsomveltningen som fant sted i den vestlige verden ved inngangen til 1900-tallet. Norges natur, som er rik på fossefall, var et konkurransefortrinn i arbeidet med å etablere den nye kraftkrevende industrien.

Å bygge verdens største kraftstasjoner i avsidesliggende områder, var i seg selv en stor bragd. Utbyggingen av industri for hittil ukjente produkter var resultatet av vitenskaplige prestasjoner og entreprenørskap av internasjonale dimensjoner. Fossekrafta var medvirkende til å utvikle Norge som et moderne samfunn.

Nominasjonen består av fire ulike komponenter som til sammen utgjør en helhet.

Disse er:
  • Hydroelektrisk kraftproduksjon: Vannets løp/kraftproduksjonsanlegg
  • Fabrikkene/kulturarven fra salpeterproduksjonen (“miraklet” å fange luft for å lage kunstgjødsel)
  • Rjukan Hydro-by og Notoddens bydeler reist av Hydro
  • Hele løpet for Tinnosbanen og Rjukanbanen, inkludert kaianlegg og to ferger
Vikingarv foreslått

Regjeringen har også nominert “Vikingarv” eller på engelsk kalt” Viking Age Sites in Northern Europe”, består av kulturminner fra vikingtida på Island, i Danmark, Tyskland og Latvia, i tillegg til i Norge.

Vikingtida er en viktig overgangsperiode i Nord-Europa. Den markerer overgangenfra politisk ustabile småhøvdingdømmer til statsdannelser.

Relevante artikler

Trenger du håndverker? Da er det lurt å tenke gjennom spørsmålet som nå stilles i den nasjonale Tettpå-kampanjen. Kampanjen skal hjelpe forbrukerne å velge seriøse håndverkere.
Med et solide ja-flertallet i Energiavtale 1-uravstemningen er EL og ITs sentrale tariffoppgjør ferdig. – En stor takk til alle tillitsvalgte og medlemmer, skriver Bjørn Fornes i denne hilsenen.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.