H og Frp angriper pensjonsrettigheter

Publisert: 29.07.13

– innholdet kan være utdatert

 

Det var i et stort oppslag i Dagens Næringsliv at Høyre og Frp meldte at de vil fjerne særaldersgrensene og nevnder blant annet reglene innen forsvar, politi og brannvesen.

De to partiene nevner ikke over hundre tusen kvinner i helse-  og omsorgsyrker som i tilfelle også rammes om ordningen opphører.

– Dette er rettigheter vi har forhandlet fram på vegne av medlemmene og rettighetene er knyttet til tariffavtaler. Vi kommer ikke til å gi fra oss disse rettighetene uten kamp, påpeker Klemet Rønning Aaby i LO Kommune på  nettsiden til Fagforbundet.

Rønning Aaby er ikke overrasket over at H og Frp bruker forsvar, politi og brannvesen som eksempler på grupper som har gode ordninger og lave særaldersgrenser.

– Det er to begrunnelser for særaldersgrenser i Norge, forklarer Rønning Aaby.

  • Den ene grunnen er samfunnssikkerhet. Man mener at enkelte grupper som har ansvar for andre menneskers liv og helse, som f. eks politi og brannvesen, ikke bør slukke branner og patruljere i gatene etter at de har fylt 60.
  • Den andre grunnen er at enkelte yrker blir sett på som så tunge og krevende at det er rimelig at de kan ta tidligpensjon litt før alle andre. Dette gjelder flere av de typiske kvinneyrkene innen helse og omsorg. De har en aldergrense på 65 år og kan etter spesielle regler gå av som 62-åringer med tjenestepensjon. Normalt er tjenestepensjon noe høyere enn AFP som altså betyr at disse gruppene som regel kommer noe bedre ut enn AFP-pensjonister.

Relevante artikler

Klokka 04.00 natt til onsdag 17. april ble det brudd i tarifforhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO på Telenoroverenskomsten
Her kan de lese kravene som EL og IT Forbundet fremmer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).
The Electricians’ and IT Workers’ Union has submitted demands on several fronts.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.