Generalstreik i Italia

Publisert: 31.08.11

– innholdet kan være utdatert

Italias statsminister Silvio Berlusconi som til daglig pendler mellom statsministerkontoret og rettsapparatet, hvor han er hovedperson i ikke mindre enn fem parallelle rettssaker, har fått hendene fulle med gjeldskrise i tillegg.

Italia har en gjeld som tilsvarer 120 prosent av landets BNP eller 1.8 trillioner Euro. I antall Euro overgår Italia alle andre land i Eurosonen når det kommer til gjeld. Og som Europas tredje største økonomi har det skapt sterk bekymring fra mange hold at landet ikke har bedre kontroll på økonomien. 

Hodet i sanden

Den italienske fagorganisasjonen CGIL (Italian General Confederation of Labouor) mener italienske myndigheter altfor lenge har hatt hodet begravd i sanden. Det var først når EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken presset på at statsministeren tok inn over seg alvoret i situasjonen. Resultatet ble det fagbevegelsen i dag karakteriserer som altfor mye kutt og for mange feil prioriteringer på en gang.

Det ble vedtatt et første budsjettkutt i løpet av juli og det er nå foreslått et nytt budsjettkutt på ytterligere 45 milliarder Euro. Målet med kuttene er å fjerne budsjettunderskuddet fullstendig innen 2013.

Skatteøkning

Blant tiltakene i den nye kuttpakken er tvangssammenslåing av kommuner med mindre enn 1000 innbyggere. Men også skatteøkninger er foreslått. Skatt på finansinntekter harmoniseres til 20 prosent og de som tjener over 90 000 Euro og 150 000 Euro i året vil henholdsvis få en skatteøkning på 5 og 10 prosent.

Det er kutt i de offentlige ansattes lønn og mangelen på skattelegging av de aller rikeste som får fagbevegelsen til å rase. Alle sektorer tas derfor ut i generalstreik den 6. september i år.  

Relevante artikler

Dersom meklingen mellom EL og IT Forbundet og NHO Elektro ikke fører fram skal det streikes i disse bedriftene.
Onsdag 22. mai startet forhandlingene mellom EL og IT Forbundet og Fornybar Norge i Næringslivets Hus i Oslo.
22. og 23. mai avholdes forhandlinger på IKT-overenskomsten mellom EL og IT Forbundet og Abelia.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.