Fotball-EM 2012Krever anstendige arbeidsforhold

- innholdet kan være utdatert

Det har vært så som så med framdriften av bygging av nødvendige fotballareaner og infrastruktur i Polen og Ukraina, som står som arrangør av fotball-EM for herrer.
Det har gått tregt og i en periode var det tvil om landene klarte å få ting ferdig til starten i 2012.
Anbudsprinsippet billigst
Alt av bygging er satt ut på entrepriser hvor lavest mulig pris har vært det sentrale for oppdragsgiveren – staten. Det har gått ut over både kvalitet og forholdet for ansatte. Mange oppdrag har vært gitt til utenlandske selskaper, som ikke har fulgt opp sine forpliktelser, både når det gjelder kvalitet og levering i rett tid.
Mange inspeksjoner
19. april har det polske arbeidstilsynet innkalt til pressekonferanse for å fortelle om inspeksjoner på blant annet Euro 2012-anleggene. Tilsynet har invitert to polske fagforeninger, som skal komme med sine synspunkter og fortelle om utfordringer og problemer i forbindelse med dagens utbygginger i Polen. Solidarnosc er én av foreningene som deltar.
Råd fra fagforening
 

Bildetekst her…


Solidarnosc var forøvrig nylig i møte med UEFA-president Michel Platini. Fra Solidarnosc sin side ble det påpekt at EUFAs leverandører og sponsorer må ha akseptable arbeidsforhold for sine arbeidere. Kampanjen Decent work – fair play gjelder også for EM 2012.
 
Slurver med lønningene
En undersøkelse viser at polske arbeidsgivere skylder 180 millioner polske zloty i lønnn til sine ansatte og hver tredje arbeidsgiver betaler ikke i tide. Det mest problematiske er betaling for ferie, overtid og nattarbeid. Det polske arbeidstilsynet bøtla 657 virksomheter pga dette i fjor.
Les mer i et nyhetsbrev fra den internasjonale bygnings- og trearbeiderføderasjonen.