Feil lønn til polske elektrikere

Publisert: 19.07.12

– innholdet kan være utdatert

I de siste månedene har de polske arbeiderne arbeidet med installasjon av det elektriske anlegget i Jondalstunnelen. Polakkene undret seg over lønna de fikk og meldte fra til Elektroarbeidernes Fagforening. Fagforeninga besøkte anlegget og de polske arbeidere og ifølge Åge Blummenfelt er det ikke tvil om lønna er feil.

Lavere timelønn

De polske elektrikerne skulle ha fått ca 210 kroner timen med diverse tillegg, men har fått 140 kroner, som er under tariffavtalen for elektrofagarbeidere. Den overenskomsten sier at timelønna skal være 180 kroner.

– Dette er dyktige og erfarne fagfolk som har arbeidet i Norge i flere år. De er fullt klar over de norske lønns- og arbeidsvilkår, sier Blummenfelt til Bergens Tidende.

Offentlig anskaffelse – nasjonal tariff

Elektroarbeidernes Fagforening har sendt brev til Statens vegvesen, som er oppdragsgiver for tunnelen. I og med at det er en nasjonal anskaffelse er det nasjonale tariffer som gjelder. Landsoverenskomsten for elektrofagene er ikke allmenngjort og ifølge lov om offentlig anskaffelse skal oppdragsgiver sørge for lønns- og arbeidsvilkår i henhold til gjeldende landsomfattende tariffavtale for den aktuelle bransjen.

Anbud og bortsetting

Det er Kvinnherd Elektro AS som har hatt entreprisen for elektroarbeid og Kvinnherd har igjen satt bort kontrakten til bl. a. PRJ Elektro AS, hvor de polske arbeiderne er ansatt. Til Bergens Tidende sier Kvinnherd Elektro at det har vært uenighet om hvilken avtale som skal brukes, men at det skal rettes opp om det er brukt feil tariff.

Bedre enn tariffen

PRJ Elektro sier til avisen at arbeidstakerne har fått lønn etter verkstedstariffen, men at de også har fått dekket kost og losji, gratis hjemreise hver fjerde uke og fri disponering av bil i fritiden. Dermed mener PRJ Elektro at de har fått bedre betingelser enn elektroavtalen.

Tåkeprat

– Sludder og vås, sier forbundssekretær Jan Henrik Larsen i EL & IT Forbundet. – De vet utmerket godt hvilken avtale som gjelder. Dette er unnskyldninger fordi de har blitt avslørt.

Relevante artikler

189 forslag til endringer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK)

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.