Får hjelp av Island

Publisert: 07.02.12

– innholdet kan være utdatert

Island godtok ikke implementering av DLD i desember i fjor, og har også satt ned foten 3 dager før EØS-komiteen skal behandle en rekke rettsakter (direktiver) fredag 10. februar.

Tviler på personvernet

Ifølge ABC-Nyheter er årsaken at utenrikskomiteen ikke er ferdig med å gå gjennom direktivet og har derfor bedt det islandske Utenriksdepartementet om å utsette videre behandling. Det er Islands svar på Datatilsynet som har bedt om utsettelse for å se nærmere på personvernet, forteller Arni Thor Sigurdsson (regjeringspartiet De venstregrønne) til ABC-Nyheter.

Logisk å vente

Arni Thor Sigurdsson er leder av Alltingets utenrikskomité. Sigurdsson finner det unaturlig å godkjenne direktivet når EU selv skal ta en gjennomgang av DLD i 2012 og når flere EU-land har forbehold.

Stole på islendingene!

EL & IT Forbundet applauderer Islands utsettelse. I EØS-avtalen kreves det at alle de 3 landene må være enstemmige om et direktiv om det skal implementeres. Nå blir godkjenningen utsatt.

– Vi får takke islendingene for utsettelsen når vårt eget storting ikke brukte vetoretten, sier forbundsleder Hans O. Felix. Felix satt i styringsgruppa i Stopp Datalagringsdirektivet som arbeidet mot godkjenning.

– Kanskje vi må satse på Island når det gjelder vikarbyrådirektivet også, legger Felix til.

Om datalagringsdirektivet

  • Datalagringsdirektivet, DLD, ble vedtatt i EU i 2006 som en reaksjon på terrorangrepene i New York, Madrid og London.
  • Regjeringen har kommet fram til  at DLD er EØS-relevant, noe som normalt betyr at det skal innlemmes i norsk lov. Norge har som EØS-land vetorett. Denne valgte stortingsflertallet ikke å bruke. 
  • Direktivet er omstridt i mange land, også i Norge.  SV og Sp skrev sin motstand inn i Soria Moria 2 og Ap måtte søke støtte i Stortinget hos Høyre.
  • Direktivet krever at trafikkdata, altså når kontakt ble gjort og med hvem, skal lagres mellom seks og 24 måneder. Innholdet i mobilsamtaler og e-poster skal ikke lagres. Per tiden diskuteres det hvem som skal ta det økonomiske ansvaret for trafikkdatalagringen.
  • Motstanderne hevder at en eventuell gevinst for politiet ikke veier opp for svekkelsen av personvernet. Tilhengerne sier direktivet er et viktig redskap for politiet i kampen mot kriminalitet.

(Kilde: NTB)

Relevante artikler

Styrking av medlemmene økonomi er en prioritet. Vil endre hvordan lønna reguleres i mellomoppgjørene
Klokka 04.00 natt til onsdag 17. april ble det brudd i tarifforhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO på Telenoroverenskomsten
Her kan de lese kravene som EL og IT Forbundet fremmer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.