Færre organiserte større ulikhet

Publisert: 10.08.11

– innholdet kan være utdatert

I 1973 var hver tredje mannlige ansatt i privat sektor i USA fagorganisert. I dag er andelen mye mindre og fagforeningenes innflytelse betydelig redusert. I offentlig sektor er fagbevegelsen fortsatt en maktfaktor i USA. I 2010 var 36,2 prosent av offentlig ansatte fagorganisert, i følge tall fra US Department of Labours Bureau of Labour Statistics.

Færre fagorganiserte

I 2010 var bare sju prosent av ansatte i private bedrifter, menn og kvinner sett under ett, medlem av en fagforening, skriver forskning.no, som refererer den nye studien av sosiologiprofessorene Bruce Western ved Harvard University og Jake Rosenfeldt ved University of Washington. Studien er publisert i tidsskriftet American Sociological Review.

Les hele artikkelen i forskning.no

Western og Rosenfeldt mener at svekkelsen av fagbevegelsen er årsaken til inntil en tredel av de økte ulikhetene. De har sammenlignet lønnsforskjeller og andel fagorganiserte i ulike regioner og industrisektorer i USA over 30 år.

Andre årsaker til de økende lønnsforskjellene kan være ny teknologi, innvandring og sterkere konkurranse.

Nordisk modell

Norge og Norden har ikke opplevd en tilsvarende svekkelse av fagforeningene som USA. Andelen fagorganiserte i Norge har sunket noe, men holder seg fortsatt over 50 prosent.

Forskningsleder Torgeir Aavaag Stokke i forskningstiftelsen Fafo har ikke lest den nye studien, men sier at det er enighet om at høy andel fagorganiserte gir mindre ulikhet. Forskjellen fra topp til bunn på lønnsstigen blir mindre når fagbevegelsen har stor innflytelse.

Les mer på frifagbevegelse.no.

Relevante artikler

Klokka 04.00 natt til onsdag 17. april ble det brudd i tarifforhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO på Telenoroverenskomsten
Her kan de lese kravene som EL og IT Forbundet fremmer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).
The Electricians’ and IT Workers’ Union has submitted demands on several fronts.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.