Få lyspunkter for EUs arbeidsmarked

Publisert: 07.07.11

– innholdet kan være utdatert

EUs arbeidsmarked henter seg sakte og ujevnt tilbake etter finanskrisen. Det er enkelte lands vedvarende økonomiske og finansielle utfordringer som holder den positive utviklingen tilbake. I den grad det er innhenting etter finanskrisen preges den av det EU kaller ”jobless recovery”. Den økonomiske veksten var på 2.6 prosent mens veksten i sysselsettingen var på kun 0,3 prosent, står det i kvartalsrapporten.

Andre temaer fra rapporten:

Mer deltid og midlertidighet

Samtidig preges veksten i nye jobber av flere deltid og midlertidig ansatte. Faste jobber faller fremdeles i antall. Finanskrisen har rammet bransjer som industri og bygg hardest. Mens antallet jobber i den kunnskapsintensive delen av den tjenesteytende sektoren har fortsatt sin fremgang.

Høy ledighet

Totalt er arbeidsledigheten på 9,4 prosent. Nedgang i arbeidsledighet har vært forbeholdt land som i utgangspunktet hadde lav ledighet som for eksempel Østerrike. Land som Hellas, Portugal og Spania har opplevd fortsatt økning i ledigheten.

Arbeidsledigheten for kvinner er på 9,5 og menn 9,3 prosent. Menn var de som ble hardest rammet av finanskrisen. Menn utgjør hele 60 prosent av økningen i arbeidsledigheten siden mars 2008.

Ungdomsledigheten har den siste tiden blitt noe redusert, men den er fremdeles på 20.3 prosent.

Les EU-kommisjonens rapport

 

Relevante artikler

Klokka 04.00 natt til onsdag 17. april ble det brudd i tarifforhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO på Telenoroverenskomsten
Her kan de lese kravene som EL og IT Forbundet fremmer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).
The Electricians’ and IT Workers’ Union has submitted demands on several fronts.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.