EU krever færre regulerte yrker

Publisert: 17.10.13

– innholdet kan være utdatert

Bakgrunnen er det nylig vedtatte EU-direktivet for yrkeskvalifikasjoner som gjør at alle EU-borgere skal kunne praktisere eget yrke i et annet EU/EØS-land.

Vil ha mer mobilitet

Europakommisjonen mener nasjonale reguleringer av regulerte yrker hindrer den frie bevegelsen for arbeidstakere. Mobiliteten i EU blant fagfolk er lav og det mener kommisær for indre marked, Michel Barnier, skyldes nettopp nasjonale yrkesreguleringer, melder Eurologgen.

I ei ny melding blir EØS-landene pålagt å oppdatere oversikten over regulerte yrker i kommisjonens database.

Norge regulerer mange

Norge har i dag 168 regulerte yrker, nest flest i Norden etter Island.

I EU er det rundt 800 kategorier av regulerte yrker. EU-parlamentet har flere ganger bedt medlemslandene redusere dette antallet.

Gjennomgang og evaluering

Frist for gjennomgang av nasjonale beskyttede yrker er februar 2014. Etter at kommisjonen har offentliggjort den oppdaterte oversikten, skal behovet for nasjonale reguleringen evalueres.

Elektrobransjen regulert

Elektrobransjen i Norge er regulert og både installatører (arbeidsgiver) og elektrofagfolk skal ha norsk godkjenning. Det samme gjelder heisbransjen.

For tele- og IT-bransjen (elektronisk kommuninaksjon) er det regler om autorisasjon for virksomheter. Autoriasjonen gis av Post- og teletilsynet, melder NOKUT, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen.


Relevante artikler

EL og IT Forbundet fordømmer de brutale angrepene på sivile, både i Palestina og Israel.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.