Enkle råd for en god ferie

Publisert: 08.07.10

– innholdet kan være utdatert

Nedenfor gir STAMI en kommentar til det at ikke alle greier å innhente seg i ferien. Samtidig kommer vi med noen stikkord, tips og råd om hva man kan gjøre for å oppnå akkurat dette.

Råd for ferien
Alle regner med at en lang ferie skal gjøre oss uthvilt, fornøyd eller hjelpe litt på plager vi hadde før ferien, men slik er det nok dessverre ikke. Her er noen grunner til at ferien, kan være påkjenninger i stedet for hvile og glede.

Forventninger
Et stort problem for nesten alle er at vi har for høye forventninger til ferien. Alt skal bli bedre da – vi skal både koble av og gjøre morsomme  ting, familielivet skal bli bedre osv. Når ferien i virkeligheten ikke ble slik vi hadde forventet, kan dette i seg selv føre til frustrasjon. Et godt råd er at vi må redusere forventningene til et mer realistisk nivå, og kanskje i stedet akseptere at planleggingen er den morsomste delen av hele ferien.

Konflikter
I hverdagen er tiden belagt med jobb og avtaler, og vi er ikke sammen med familien mer enn noen få timer om gangen. I ferien er vi plutselig sammen med partner og barn 24 timer i døgnet. Dette gjør i seg selv at mulighetene for konflikter er større enn ellers, og krever mer toleranse og samordning. Alle ting som irriterer og skuffer ved den eller de vi ferierer sammen med kan bli veldig store når vi er så mye sammen som dette!

Det er uunngåelig at det oppstår motstridende ønsker om hvilke aktiviteter dagene skal fylles med. Noen vil på tur, noen vil sove lenge om morgenen, osv. Det er viktig at man tar seg tid til å bli enige om løsninger som alle kan leve med. Dette må gjøres før ferien begynner.
 
Alkohol
Vær klar over at alkohol forringer søvnkvaliteten, og gjør deg rett og slett mer trett enn du ellers ville ha vært.

Krevende ferier
Husk at en av de positive tingene du kan få ut av en ferie er å få koblet ut bekymringer og tankene om problemer i hverdagen, og hvilt ut.

Det er viktig å ha det moro i ferien. Men vær klar over at mye reising holder adrenalinet oppe. Turer hvor man må være i beredskap for å løse problemer stadig vekk er anstrengende. Da risikerer du at du ikke får hvilt ut. Pass på at du får sovet nok.

En del av ferien er å gjøre noe helt annet. For å kunne hvile må man koble ut det som gir bekymringer. Da kan det være godt å ha perioder uten tilgang til verken internett eller mobiltelefon.

Relevante artikler

1. januar 2024 fornyes forsikringene i medlemskapet ditt og du får nye vilkår.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.