Enighet i lønnsforhandlingene i privat sektor

Publisert: 14.03.17

– innholdet kan være utdatert

Tirsdag kveld ble LO og NHO enige om lønnsoppgjøret i privat sektor. Rammen på oppgjøret er beregnet til 2,4 prosent.

– Dette er et solidarisk oppgjør. Vi har sikret et generelt tillegg til alle og et løft til de lavest lønte, mange av dem kvinner. Nå forventer vi reelle lokale forhandlinger, der det er rom for det, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Forhandlingsresultatet innebærer:

  • At alle de som omfattes av oppgjøret, får et generelt tillegg på omtrent kr 1000 i året (nærmere bestemt 50 øre per time).
  • For medlemmer på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, det vil si med en gjennomsnittlig årslønn på kr 407 265 eller mindre, vil det i tillegg bli gitt et tillegg på kr 2900 (totalt kr 3 900).
  • Godt over halvparten av medlemmene som får lavlønnstillegget, er kvinner. Mens kvinneandelen av alle som er omfattet av oppgjøret, er rundt 24 prosent. Oppgjøret har dermed en klar lav- og likelønnsprofil.  

LO: Ansvarlighet i en situasjon med rekordhøy ledighet

"Vi viser ansvarlighet i en situasjon med rekordhøy ledighet. Dette er et oppgjør som tar hensyn til at mange bedrifter fremdeles er i en vanskelig situasjon. Nå forventer vi at andre grupper, ikke minst toppledere og eiere, utviser samme ansvarlighet, og at myndighetene gjennom sin politikk ikke ytterligere forsterker forskjellene i samfunnet", skriver LO i en pressemelding.

Oppgjøret omfatter rundt 170 000 LO-medlemmer, inkludert EL og IT Forbundets medlemmer på området. Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet, var en del av LOs forhandlingsutvalg.

Her kan du lese mer om forhandlingsresultatet.

Kilde: LO

 

Relevante artikler

Ytterligere 15.509 kan bli tatt ut i streik, med 2530 fra EL og IT Forbundet, hvis ikke partene blir enige under mekling i dag.
10 900 kr lønnstillegg, økning i reisetillegget ved overnatting, og tydeligere vern av ansattes fritid er noen av resultatene fra forhandlingene i Energiavtale I.
Drøyt 3140 elektrikere ved 61 bedrifter vil bli tatt ut i det første streikeuttak dersom elektriker-meklingen ikke fører fram denne uken.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.