EL og IT Forbundet støtter SAS-pilotenes streik

Publisert: 29.04.19

– innholdet kan være utdatert

1409 piloter i SAS er i streik. Fagforeningene har bidratt til å snu økonomien i konsernet. Nå krever pilotene blant annet økt forutsigbarhet og medbestemmelse over arbeidsplaner.

Mange av SAS-pilotene har i dag ikke kontroll på hvor, når og hvor lenge de skal jobbe. I verste fall kan de risikere å jobbe syv helger på rad. Pilotenes arbeidsplan for den neste måneden kommer først den 15. måneden før. Dette gjør det svært vanskelig å planlegge fritiden.

Rett før forhandlingene startet gikk SAS til oppsigelse av alle avtaler med pilotene om samarbeid, produksjon, karriereutvikling og ansiennitetssystemer. Fagbevegelsen aksepterer aldri at bedrifter forsøker å ensidig diktere avtaler med sine ansatte.

Belastningen på SAS-ansatte i jobb er stor, og sinte passasjerer utsetter dem for et enormt press. SAS-ledelsen har fortalt om medarbeidere som har blitt kjørt til legevakten. SAS-pilotene har uttalt at de føler et stort ansvar for ikke å ramme passasjerene, og at de derfor har strukket seg langt for å få et resultat. Målet  har vært å komme til enighet, men det har ikke lykkes partene å finne en løsning. Streiken er helt legitim, og EL og IT Forbundet oppfordrer alle reisende til å behandle SAS-arbeidere på jobb med respekt og forståelse for deres situasjon.

Pilotene har EL og IT Forbundets fulle støtte i denne kampen. De stiller rimelige krav, og kjemper også for mange andre arbeidstakere i Norden.
 

Relevante artikler

Ytterligere 15.509 kan bli tatt ut i streik, med 2530 fra EL og IT Forbundet, hvis ikke partene blir enige under mekling i dag.
10 900 kr lønnstillegg, økning i reisetillegget ved overnatting, og tydeligere vern av ansattes fritid er noen av resultatene fra forhandlingene i Energiavtale I.
Drøyt 3140 elektrikere ved 61 bedrifter vil bli tatt ut i det første streikeuttak dersom elektriker-meklingen ikke fører fram denne uken.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.