DEFS 40 år

- innholdet kan være utdatert

Jubileet ble markert med en konferanse. Konferansen ble lagt til Madrid, hovedstaden i Spania, ett av landene med høyes ledighet i Europa. Slagordet for konferansen som samler de faglige ledene fra hele Europa, er: Feire fortiden, men fokus på framtiden.

Om DEFS


Etableringen av DEFS i 1973 fjernet faglige skiller mellom fagbevegelsen i EFTA og EF-land, men fjernet også et skille mellom kristne fagforeninger og de andre mer ideologisk orienterte. Norsk LO, under ledelse av Tor Aspengren, spilte en ikke ubetydelig rolle. I dag er DEFS et alleuropeisk organisasjon som dekker alle faglige organisasjoner i de europeiske land.

EU og den sosiale dimensjon


Historisk har DEFS hele tiden vært EU-vennlig. DEFS har støttet det indre marked fordi det skulle ha en sosial dimensjon. DEFS har støttet samtlige traktatendringer siden Maastricht i 1994, inkludert grunnlovstraktaten som ble nedstemt i Frankrike og Nederland.
Men, ved den siste, fiskalpakten, sa DEFS nei. Lederen i en av de spanske landsorganisasjonene, UGT, sa det slik: – EU/Europa er nå en trussel, før var det et håp for spanjoler.
Les mer på lo.no.