Colombia – en annen virkelighet

Publisert: 25.11.14

– innholdet kan være utdatert

Landet regnes for å være det farligste landet i verden å være fagorganisert i. Vold, frihetsberøvelse og trusler er hverdagen for våre kolleger her. Bare siden 2012 er 62 tillitsvalgte drept. Frykt er en av de sterkeste faktorene for at organisasjonsgraden synker og nå er på 3,7 prosent.

Oppdatering om forholdene

Formålet med besøket er å få en oppdatering på den faglige situasjonen i landet. Samtidig skal delegasjonen se på hva LO, sammen med norske myndigheter, kan bidra med for å bedre forholdene.

Følger opp avtale

– Utgangspunktet er en signert avtale mellom Norge og Colombia om at grunnleggerne rettigheter skal respekteres. Her er det langt mellom teori og praksis, sier EL & IT Forbundets leder.

Kritisk situasjon

– Vi har i dag fått sterke historier om hvordan hele samfunnsstrukturer er under press. Uformell økonomi dominerer, kvinners rettigheter er tidvis ikke-eksisterende og problemet med utbredt barnearbeid er økende. Vi ser også hvordan man systematisk bruker innleie og midlertidige arbeidsforhold som metoder for fagforeningsknusing. Situasjonen er kritisk, fortsetter han.

Norge må engasjere seg

Felix understreker at det nå er viktige enn noen gang at LO og norske myndigheter engasjerer seg i situasjonen.

– Arbeidsforholdene er gode med tanke på den viktige rollen Norge har i fredsforhandlingene i landet, sier Felix.

LO har invitert colombiansk fagbevegelse til Norge i 2015.

– Vi har en plan om at både arbeidstakere, myndigheter og arbeidsgivere fra begge land skal møtes.

Neste programpost er et møte med arbeidsministeren i Colombia.

– Vi er veldig spente på hvordan ministeren og myndighetene stiller seg til denne ideen. Dialog er nøkkelen til suksess her, avslutter Felix.

Relevante artikler

189 forslag til endringer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK)

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.