Bruker mest strøm i verden

Publisert: 10.04.12

– innholdet kan være utdatert

Nordmenn bruker dobbelt så mye strøm som svenskene, 70 prosent mer enn danskene og 10 ganger mer enn verdensgjennomsnittet. Bare Island ligger foran oss i strømforbruk pr innbygger.

I følge SINTEF- undersøkelser kan økt bevisstgjøring om strømforbruk kutte nordmenns strømregning med opp til 20 prosent. Vi bruker strøm for milliarder av kroner. Også om våren og sommeren topper Norge strømforbruksstatistikken. I følge SSB bruker nordmenn hele 10 ganger mer strøm enn verdensgjennomsnittet. Kun islendingene bruker mer pr innebygger enn Norge.

Det er oppvarming, vannoppvarming og belysning som utgjør de største utgiftspostene.
Derfor har selskapet Miljøvakt AS nå utviklet eWave, et energidisplay som måler strømforbruket i kroner og øre. Strømdisplayet skal bidra til å synliggjøre vårt strømforbruk og hjelpe husholdninger med å spare strøm.

– Når man får tydeliggjort den økonomiske gevinsten ved å spare strøm, tror vi på en umiddelbar virkning hos de fleste husholdninger. Derfor har vi utviklet et produkt der kronene synliggjøres per kWh du forbruker. Slik kan strømforbruket kontrolleres direkte, forteller Stein O. Rivelsrød, som sammen med Gunnar Skalberg er gründerne bak produktet.

Sparer 4500 kroner i året
Undersøkelser Miljøvakt har foretatt i samarbeid med Sintef viser at eWave kan bidra til at en gjennomsnitts husholdning reduserer strømforbruket sitt med opp til 20 prosent. For en husholdning med et årlig elektrisitetsforbruk på 25 000 kWh tilsvarer en 20 prosents reduksjon en nedgang på
ca 4 500 kroner i året. (NTB/Miljøvakt/energibransjen.no)

Relevante artikler

På forbundskontoret er det ledig en stilling som forbundssekretær innen installasjonsområdet i forhandlingsavdelingen.
På forbundskontoret er det ledig en stilling som forbundssekretær i forhandlingsavdelingen med ansvar for tariffavtalene innen energi- og Spekterområdet.
EL og IT Forbundet er kritisk til mange av regjeringas forslag til endringer i pensjonssystemet. Les vårt innspill fra høringa i Stortingets arbeids- og sosialkomite.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.