Bevilgning til Notodden-arrangementer

Publisert: 16.01.13

– innholdet kan være utdatert

Mest kjent for LO- og EL & IT-medlemmer er solidaritetskonserten "Somliga går med trasiga skor", men fagbevegelsens spleiselag er mer enn denne gratiskonserten. Arrangementet har også fokus på solidaritetsarbeid, både nasjonalt og internasjonalt. I år er konserten 4. august og skal blant annet markere 100-årsjubileet for kvinners stemmerett. Ett av de musikalske innslagene er Tuva Syvertsen med Valkyrien Allstars.

Industrihistorie

Notodden framstår som et sterkt eksempel på den moderne industrireisningen i Norge på begynnelsen av 1900-tallet. Vannkraft ble gjort om til elektrisk kraft, noe som gjorde det mulig å realisere den elektrokjemiske industrien, som skapte mange arbeidsplasser.

Hjemfall og energi

Det er ikke ubetydelig historisk at hjemfallsretten ble unnfanget nettopp i dette området og avgjørelsen ble at det var folket som skulle eie krafta. Industrialiseringa og vannkrafta er starten på det norske velferdssamfunnet.

Lokal fagbevegelse

Fagbevegelsen i dette området har sin del av æren for ”Den nordiske modellen” og velferdssamfunnets utvikling. 1. mai 1918 vedtok et torgmøte at det skulle innføres åtte timers arbeidsdag på Notodden, året før lov om åtte timers arbeidsdag kom i 1919.

Redusert makt

Fagbevegelsen har ikke slik lokal makt i dag, noe som skyldes oppsplitting av bedrifter og generelle endringer i samfunnet. Færre har et fagforeningskontor på arbeidsplassen sin, eller en møteplass på jobben for fagligpolitisk diskusjon. Fagbevegelsen må derfor omstille seg og den må ut for å møte folk – der folk er.

Viktig møteplass for synlighet

Notodden Bluesfestival har vært og er en slik møteplass og samler årlig mellom 40 000 og 50 000 tilreisende. Festivalen er definitivt en viktig arena og møteplass for å gjøre seg synlig. Og i år er det spesielt viktig med tanke på profilering kamp for et godt valgresultat. Notodden Bluesfestival, LO-familien og våre samarbeidspartnere må innstille se på samarbeid for å forsvare arbeidstakernes rettigheter, hegne om velferdssamfunnet og være en motpol for markedskreftene som rår både nasjonalt og internasjonalt.

Relevante artikler

Tidligere forbundsleder og tidligere distriktssekretær i Vestfold og Telemark ble hedret på kameratkvelden under landstariffkonferansen i Sandefjord onsdag kveld.
Avvikende åpningstider i mars og april 2022
Med nye nettsider kommer også nye strukturer, noe som kanskje gjør navigasjonen litt uvant. Her har vi laget en grov oversikt over hvor du finner forskjellig innhold, med utgangspunkt i hovedmenye.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.