Anmeldt selskap for menneskehandel

- innholdet kan være utdatert

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Hordaland/Sogn og Fjordane, Ove Toska, og organisasjonssekretær i fagforeningen, Åge Blummenfelt, har levert inn anmeldelse av virksomheten RCA (Retele de Communicatii Avansate S.R.L CO BD VAT Servises AS) med adresse i Jerikoveien i Oslo, skriver Frifagbevegelse.
Saken gjelder rumenske telearbeidere på jobb i Norge.

Menneskehandel


Selve lønna på 7,50 kroner timen er ikke ulovlig i Norge når arbeiderne jobber for et utenlandsk selskap i forbindelse med en entreprisekontrakt.
Ifølge arbeidskontrakten sto det at arbeiderne måtte betale arbeidsgiver 5 000 euro om de sa opp jobben i Norge. Det sto også at arbeiderne er erstatningsansvarlige om arbeidet ikke er godt nok utført, eller tar lengre tid enn avtalt.
Dermed mener Elektroarbeidernes fagforening at det er grunnlag for politianmeldelse.
– Dette kan være menneskehandel, mener Ove Toska i Elektroarbeidernes fagforening.

Kveldsnyhetene


Fredag og lørdag var de underbetalte rumenerne hovedoppslag på kveldsnyhetene til TV2. Først hovedsaken om Arbeidstilsynets funn som førte til at saken ble kjent, så oppfølgeren om at arbeidsgiveren nå blir anmeldt til politiet.

NetCom legger seg flat


Nå er rumenerne tilbake i Romania. Netcom, via Netel, har sagt opp avtalen med det rumenske selskapet. NetComs direktør August Christian Johan Baumann, legger seg helt flat.
Netcom lover å dobbeltsjekke leverandører for fremtiden og har også sagt at det vil sikre at arbeiderne får etterbetalt lønn for tiden de jobbet i Norge.
Les mer om saken på frifagbevegelse.no.