– Alle bør ha bredbånd

Publisert: 15.07.15

– innholdet kan være utdatert

Tilgang til grunnleggende bredbånd anses som avgjørende for full deltakelse i samfunnet, og det at befolkningen og næringslivet har tilgang til bredbånd, er derfor i offentlighetens interesse, påpeker Nkom i rapporten "Leveringspliktige elektroniske kommunikasjonstjenester for tiden fremover – Telefonitjenester og bredbånd".

Nkom har avklart at det er:
  • 99 000 husstander som mangler tilbud om bredbånd med om følgende krav legges til grunn – ti megabit per sekund nedstrøms.
  • 47 000 husstander mangler bredbånd om følgende krav legges til grunn – fire megabit per sekund nedstrøms.

Nkom foreslår å legge lista på fire megabit per sekund.

Milliardsatsing

Kostnadene ved å gi alle husstander minst 10 Mbit/s nedstrøms- og 0,8 Mbit/s oppstrømskapasitet er anslått til å være mellom ca. 4 mrd. og 5,4 mrd. kroner, se punkt 6.1. Dette kan gi en indikasjon på hva kostnadene vil være ved å innføre et krav om minst 4 Mbit/s nedstrømskapasitet og 1 Mbit/s oppstrømskapasitet, skriver Nkom.

I rapporten foreslår Nkom flere mulige finansieringsordninger, som gebyr for alle, direkte statsstøtte eller en kombinasjon av statsstøtte og gebyr.

Samferdselsdepartementet har sendt rapporten ut på høring med svarfrist 15. september.

Lenke til rapport "Leveringspliktige elektroniske kommunikasjonstjenester for tiden fremover – Telefonitjenester og bredbånd".

Nkoms konklusjoner kan du lese i rapporten, eller i en artikkel i Computerworld.

Relevante artikler

– Har vært et behov lenge, sier EL og IT Forbundet, som ønsker satsningen velkommen.
– Utredningsarbeidet må starte så fort som mulig, utrykte EL og IT Forbundet når de i dag møtte statssekretæren i kommunal og distriktsdepartementet.
Regjeringa foreslår grep for å få fart på energieffektiviseringen i bygg i statsbudsjettet for 2023. EL og IT Forbundet hadde forventet mer.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.