Løsning i statsoppgjøret

60 prosent i sentralt tillegg og 40 prosent lokalt, det ble resultatet etter meklingen natt til 28. mai.

– Jeg føler at vi har truffet på de sentrale prioriteringene våre. Dette resultatet vil gi reallønnsvekst for alle våre medlemmer. Samtidig er det også gode muligheter for ytterligere uttelling i det lokale oppgjøret. Vi har flinke tillitsvalgte der ute, som skal gjøre den jobben, sier Elisabeth Steen, leder i LO Stat

Resultatet ble et generelt tillegg til alle på 6600 og et tillegg på 1,5 prosent.

De resterende 40 prosentene fra oppgjøret fordeles gjennom lokale forhandlinger. 

– Dette har vært en stri tørn. Vi gikk alene inn i mekling etter at de tre andre hovedsammenslutningene hadde blitt enig med staten i forhandling. Det innebar at vi startet denne meklingen med et dårlig utgangspunkt. Derfor er jeg veldig fornøyd med at vi har klart det vi først og fremst ønsket: å sikre hele laget, forklarer Steen.

Under forhandlingene tidligere i år signerte både Unio og Akademikerne på en avtale der ingenting skulle gis som sentrale tillegg, mens YS Stat aksepterte en løsning der kun 25 prosent av potten skulle gis som et sentralt tillegg.  En slik modell kunne ikke LO Stat akseptere. 

– Statens primære ønske var at det meste av disponible midler skal forhandles lokalt. All erfaring viser at dette gir større ulikhet. Det er gjennom store sentrale tillegg vi kan sørge for en rettferdig fordeling, sa Steen til NTL-magasinet etter bruddet.

Riksmeklers møtebok: Statsoppgjøret 2025 (pdf)