Løsarbeiderlinjen gir grønn fiasko

Publisert: 06.10.17
(Endret: 09.12.21)

– innholdet kan være utdatert

Erna Solberg og Trine Skei Grande inviterer til et grønt skifte, men tilbyr oljearbeiderne en elendig deal.

Se for deg at du jobber i oljeindustrien, eller den tilknyttede leverandørindustrien. Ansettelsen er fast og arbeidstiden forutsigbar. Inntekten er god nok til både hverdag, helg og ferie. Du har hatt det godt, men i dag er arbeidet preget av lav oljepris og ordretørke. Det er oppsigelser over en lav sko, og det er generelt usikre tider.

Parallelt skryter regjeringen av sin innsats for omstilling og det grønne skiftet. For oljearbeideren er dette et skifte fra en god jobb til en løs tilknytning til arbeidslivet. Høyre og Frp, med støtte fra Venstre og KrF, har vedtatt en ny arbeidsmiljølov. De har åpnet for mer bruk av overtid og helgearbeid. De har økt andelen uten fast arbeid og brøytet vei for bemanningsselskaper.

I Rogaland tvinger NAV oppsagte oljearbeidere til å registrere seg hos minst tre bemanningsbyråer for å få dagpenger. Vi har også sett folk bli sagt opp i sin faste jobb, for så å bli utleid til samme bedrift fra et bemanningsbyrå. Arbeidsminister Anniken Hauglie ber alle fra oljebransjen som har havnet i ledighetskøen, om å flytte på seg.

Det er lettere sagt enn gjort. Boligen er vanskelige å selge, samboeren har fast jobb og barna har gode venner på skolen og i nabolaget. Uansett hvem du er, eller hvilken livsfase du er i, så er det et lite realistisk alternativ for de fleste. Attpåtil har regjeringspartiene redusert debatten om tiltakene i det grønne skifte til økte drivstoffpriser og utgifter for vanlige folk. Det er ikke rart at folk ikke tror på det politikerne sier.

Regjeringen har ikke skapt et attraktivt bilde av det grønne skiftet. Det handler ikke om innpakning, men om faktisk innhold. Den fører en politikk som svekker sikkerhetsnettet, og for oljearbeiderne innebærer skiftet å gå fra en god jobb til en usikker tilknytning til arbeidsmarkedet.

Jeg er ikke i tvil om at det grønne skiftet trengs, og at det er sunt for norsk økonomi å bli mindre oljeavhengig. Det er de aller fleste enig i. Men, vi får ikke folk med på omstillingen uten at de tilbys et trygt og godt arbeidsliv i andre enden.

Om du vil ha folk på din fest, så må du invitere til en fest som høres bra ut.

Innlegget er skrevet Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet. Det har stått på trykk i flere aviser.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.