Her kan det bli streik i IKT-bransjen

Tirsdag startet meklingen i hovedoppgjøret på IKT-overenskomsten. Dersom partene ikke blir enige, tar EL og IT Forbundet ut medlemmer i streik i disse bedriftene.

IKT-overenskomsten er en tariffavtale som regulerer lønns- og arbeidsbetingelsene innenfor IKT-bransjen. EL og IT har om lag 1200 medlemmer på avtalen.

Etter at forhandlingene med arbeidsgiverne i Abelia (NHO) endte i brudd er det nå klart for mekling på avtalen. Meklingen foregår 25. og 26. juni hos Riksmekleren.

– Vi deltar i mekling med mål om å få til en løsning. Basert på hva vi erfarte i forhandlingene er avstanden her betydelig. Våre krav dreier seg om økonomi, kompetanseutvikling og styrka rettigheter for lokale tillitsvalgte. Dersom en streik skal unngås så må motparten bevege seg mye mer enn under forhandlingene, sier forbundssekretær Geir Aasen, som leder forhandlingsutvalget i EL og IT.  

Dersom meklingen ikke fører fram, vil 319 av EL og ITs medlemmer være i streik fra arbeidstidens begynnelse torsdag 27. juni. En eventuell streik vil kunne merkes på flere måter.

– En streik vil blant annet ramme kundeservice i en del bedrifter. Hvis Telia-nettet ditt skulle dette rett under åttendelsfinalen i fotball EM kan det tenkes at feilretting tar lengre tid, og at du ikke når fram til kundeservice før etter at dommeren har blåst av kampen. Vi har også varslet streikeuttak i Onitio, som driver service på betalingsløsninger i dagligvarebutikker, noe betyr at feil på disse systemene kan ta lang tid å få utbedra, sier Aasen.

Streikeuttaket til EL og IT Forbundet omfatter disse bedriftene.  

VirksomhetOslo/ AkershusTrøndelagVestfold/ TelemarkTotal
Geomatikk AS4910160
GlobalConnect AS28129
Komplett5656
Onitio Norge AS27103067
Onitio Solutions Norge AS1818
Telia54357
TietoEVRY Norway AS131932
Totalsum17143105319

Bilde: Forbundssekretær Geir Aasen i EL og IT Forbundet. Foto: Leif Martin Kirknes