Advarer mot dårlige el-råd

Publisert: 05.02.10

– innholdet kan være utdatert

Elsikkerhetsforbundet har i det siste sendt ut en del pressemeldinger med både forklaringer på branner og anbefalinger om hva huseiere kan gjøre for å unngå branner.

Nylig gikk Elsikkerhetsforbundet ut og mente folk selv bør sjekke sine gamle sikringer på loftet.

Livsfarlig

Dette advarer distriktssekretær Are Sollie i distrikt Vestfold/Telemark på sterkeste mot.

– Størrelsen på bunnskruen er så stor at du uten problem får en finger inn for å sjekke om det bare er litt sot eller om det er merkbare svimerker der. Gjøres dette samtidig som man kanskje holder på selve inntaksboksen eller kommer borti gjengene til elementet, da er det direkte lilvsfarlig, spesielt om dette gjøres i en kuldeperiode der de fleste hjem har maks belastning på anlegget, distriktssekretær sier Are Solli.

Feil om brannårsaker

Distriktssekretæren reagerer også på Elsikkerhetsforbundets påstand om at alle branner med utgangspunkt i elektrisitet skyldes feil i installasjonen. 

– Dette er stigmatisering av en hel yrkesgruppe samtidig som firmaet friskmelder elektrisk utstyr. Det er faktafeil, for statistikker viser at branner i hovedsak skyldes feil i utstyr eller feil bruk av utstyr. Og i disse kulde- og mørketider bruker vi både mye levende lys og fyrer med ved, påpeker Solli.

Null-feil-prosjekt

Distriktssekretæren understreker at hele bransjen har fokus på feil i elektriske installasjoner. Bransjen har gjennom flere år arbeidet målrettet for å redusere antall feil. Også Direktoratet for sikkerhet- og beredskap har vært involvert i disse prosjektene, og nå har DSB i sin instruks til De lokale eltilsyn (DLE) bedt om de priorterer tilsn med elektriske installasjoner i nye boliger.

DLE er kompetent

Solli er meget betenkt over denne typen desinformasjon. Det gjelder også firmaets nedvurdering av DLE, deres kompetanse og oppgaver.

– Vår erfaring med inspektørene i DLE, som stort sett er ingeniører og daglig arbeider med tilsyn, har lang praksis og avlagte tilsynsprøver. Inspektørene driver med offentlig myndighetspålagt tilsyn og inspektørene i stand til å påpeke mer enn jordingsfeil. Vi stiller spørsmål ved om kontrollører som Elsikkerhetsforbundet promoterer, har lik uavhengighet når de fleste av dem er ansatt i installasjonsbedrifter.

Relevante artikler

Klokka 04.00 natt til onsdag 17. april ble det brudd i tarifforhandlingene mellom EL og IT Forbundet og NHO på Telenoroverenskomsten
Her kan de lese kravene som EL og IT Forbundet fremmer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK).
The Electricians’ and IT Workers’ Union has submitted demands on several fronts.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.