Advarer mot amerikanske ledelsesteorier

Publisert: 28.01.14

– innholdet kan være utdatert

– Fagorganisasjonene må våkne, ellers ligger den norske modellen for døden, sier forsker Bitten Nordrik til FriFagbevegelse.

IT-rapporten Bjørnen sover

Nordrik viser til rapporten “Bjørnen sover” som handler om organisering i IKT-bransjen og forklarer hvorfor det er vanskelig å organisere ansatte og ledere i denne bransjen. 

Mer enn et navnskifte

Den amerikaniserte HR-stilen man kjenner fra IKT-bransjen er i ferd med å spre seg i bedrifts-Norge. Folk tror endringen fra personalledelse til HR kun er et navneskifte. I enkelte virksomheter er det kanskje det, men de aller fleste steder innebærer det et reelt innholdsskifte.

– Tendensen med amerikanske styrings- og ledelsesteorier er enda tydeligere i dag enn i 2006, sier Nordrik.

Snikes inn via pensum

Amerikansk HR-tankesett har blitt «importert» på litt ulike måter. Dels er de ført inn i landet via nettopp amerikanske selskaper som har etablert seg på norsk jord. En annen vei inn i landet er via amerikansk ledelsesutdanning og en stadig økende andel amerikansk ledelsespensum på norske bedriftshøyskoler.

Les hele artikkelen på FriFagbevegelse.

 

Relevante artikler

Dessuten har vi greid å få en ramme for kommuneoppgjøret på 5,4 prosent, noe som er godt over resultatet fra frontfaget, sier Mette Nord, leder av LO Kommune.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.