60 000 demonstrerte i Mexico City

Publisert: 08.02.13

– innholdet kan være utdatert

Sinte arbeidere fra mange ulike bransjer protesterte mot myndighetenes behandling av arbeidsfolk, tillitsvalgte og mangel av faglige rettigheter. Både ansatte i sektorene gruver, energi, luftfart, undervisning, telekommunikasjon og landbruk krever økonomisk og politisk endring i Mexico.

Mangeårig kamp

SME har i flere år kjempet mot arbeidsgivere og forsøkt å forhandle med regjeringen om fornuftige løsninger i forbindelse med en ”virksomhetsoverdragelse”. I 2009 oppløste daværende president energiselskapet Luz y Fuerza del Centro (LyFC), hvor SME organiserte arbeiderne. Gjennom presidentens avgjørelse forsvant landets eldste og sterkeste kollektivavtale og ødela mesteparten av grunnlaget for SME.

SMEs generalsekretær, Martín Esparza, sa i en tale til demonstrantene at landets rettssystem driver fagforeningsknusing på tvers av landets lover.

Presidentdekret i 2009

Oppløsningen av LyFC og overføringen av ansvaret til et annet energiselskap Comision Federal de Electricidad (CFE), førte til at masseoppsigelse av ansatte i LyFC. Selskapet som overtok har avtale med et arbeidsgivervennlig gult forbund.

Krever endring

Både IndustriALL, ITUC og SME krever at landets nye president Enrique Peña Nieto, gjeninnfører faglige rettigheter, reansetter faglig tillitsvalgte, opphever lover som blant annet tillater oppsigelse av tillitsvalgte og å sørge økonomisk for familiene til 65 drepte gruvearbeider.

Aksjonsuke i februar

Nasjonale mexikanske og internasjonal fagbevegelse fortsetter kampen og i tiden 18. – 24. februar arrangeres flere aksjoner.

Se videoer på YouTube fra demonstrasjonen.

Relevante artikler

Dersom meklingen mellom EL og IT Forbundet og NHO Elektro ikke fører fram skal det streikes i disse bedriftene.
Onsdag 22. mai startet forhandlingene mellom EL og IT Forbundet og Fornybar Norge i Næringslivets Hus i Oslo.
22. og 23. mai avholdes forhandlinger på IKT-overenskomsten mellom EL og IT Forbundet og Abelia.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.