50 000 til fascismens ofre

- innholdet kan være utdatert

EL & IT Forbundet bestemte seg for å bevilge pengene etter en studietur i Spania i fjor høst. På turen traff forbundet representanter for organisasjonen «La Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH)», eller «organisasjonen for gjenopprettelse av historiske minner».
Myndighetene i Spania har valgt ikke å etterforske henrettelsene som skjedde under Franco-regimet. Myndighetene vedtok i 1977 bare å legge dette bak seg og glemme.

Venter på svar


Etter Francos herjinger ligger tusener av ofre begravet i massegraver og utenfor kirkegårder rundt om i landet. De etterlatte ønkser svar på hvor deres kjære ligger. 
Organisasjonene forbundet har hjulpet økonomisk er en av mange som jobber med å finne disse levningene. De gjør en jobb på frivillig basis som myndighetene i Spania ikke ønsker å gjøre.

Lite bidrag


Pengene EL & IT Forbundet har bevilget er bare et lite bidrag i den store jobben som gjøres. Bidraget er imidlertid svært konkret fordi man har kontakt med de etterlatte som får lagt sine kjære i en verdig grav.
– Våre midler hjalp Camilo de Dios til å finne levningene til broren som ble drept under det spanske fascistregimet. Han har ventet 64 år på å finne ut hvor broren lå. Dette gjør bidraget vårt viktig, sier forbundssekretær Henning Solhaug.

Viser solidaritet


– Den hjelpen vi har gitt viser solidaritet med de etterlatte i Spania. Vi ønsker også å gi organisasjonen som jobber med å finne levningene den oppmerksomheten den trenger for å presse regjeringen til å oppfylle sine forpliktelser. Til syvende og sist er det regjeringens ansvar å sørge for at man får vite sannheten og at rettferdighet skjer, mener Henning Solhaug.
Neste år er det 40 år siden Franco-regimets fall.
Les NRKs artikkel og saken her.