50 000 til fascismens ofre

Publisert: 21.08.14

– innholdet kan være utdatert

EL & IT Forbundet bestemte seg for å bevilge pengene etter en studietur i Spania i fjor høst. På turen traff forbundet representanter for organisasjonen “La Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH)”, eller «organisasjonen for gjenopprettelse av historiske minner».

Myndighetene i Spania har valgt ikke å etterforske henrettelsene som skjedde under Franco-regimet. Myndighetene vedtok i 1977 bare å legge dette bak seg og glemme.

Venter på svar

Etter Francos herjinger ligger tusener av ofre begravet i massegraver og utenfor kirkegårder rundt om i landet. De etterlatte ønkser svar på hvor deres kjære ligger. 

Organisasjonene forbundet har hjulpet økonomisk er en av mange som jobber med å finne disse levningene. De gjør en jobb på frivillig basis som myndighetene i Spania ikke ønsker å gjøre.

Lite bidrag

Pengene EL & IT Forbundet har bevilget er bare et lite bidrag i den store jobben som gjøres. Bidraget er imidlertid svært konkret fordi man har kontakt med de etterlatte som får lagt sine kjære i en verdig grav.

– Våre midler hjalp Camilo de Dios til å finne levningene til broren som ble drept under det spanske fascistregimet. Han har ventet 64 år på å finne ut hvor broren lå. Dette gjør bidraget vårt viktig, sier forbundssekretær Henning Solhaug.

Viser solidaritet

– Den hjelpen vi har gitt viser solidaritet med de etterlatte i Spania. Vi ønsker også å gi organisasjonen som jobber med å finne levningene den oppmerksomheten den trenger for å presse regjeringen til å oppfylle sine forpliktelser. Til syvende og sist er det regjeringens ansvar å sørge for at man får vite sannheten og at rettferdighet skjer, mener Henning Solhaug.

Neste år er det 40 år siden Franco-regimets fall.

Les NRKs artikkel og saken her.

Relevante artikler

189 forslag til endringer på Landsoverenskomsten for elektrofagene (LOK)

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.