2 av 10 har kjøpt svart

Publisert: 01.11.11

– innholdet kan være utdatert

I dag åpner en kampanje mot svart arbeid som LO står bak sammen med organisasjoner på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden som KS, Unio, YS og NHO, samt Skatteetaten.

– En av de viktigste oppgavene er å bekjempe svart arbeid i samfunnet, derfor er LO med på denne kampanjen gjennom Samarbeid mot svart økonomi, sier LO-sekretær Kristian Tangen til frifagbevegelse.no.

Taper mye penger

Han påpeker at samfunnet hvert år taper flere titalls milliarder som følge av svart arbeid og svart økonomi. Det er penger som har kunne blitt brukt til viktige velferdsoppgaver som sykehus, utdanning og barnevern, mener han.

70 prosent av de som kjøper svart arbeid, svarer at de har betalt 10.000 kroner eller mindre, og de fleste tror at det vil bli lettere å redusere kjøp av svart arbeid, dersom det blir gjort enklere å kjøpe hvitt arbeid ved enklere regler.

Kjenner til medansvar

I undersøkelsen svarer halvparten at de kjenner til at de kan bli gjort medansvarlig for unndragelse av skatter og avgifter, mens bare 4 av 10 kjenner til at de kan betale ut skattefri lønn på inntil 4.000 kroner.

Bare 14 prosent kjenner til at de kan utbetale inntil 60.000 kroner i lønn for arbeid i hjemmet uten at de må betale arbeidsgiveravgift.

Får ikke feriepenger og sykepenger

Kristian Tangen minner om at svart økonomi stjeler ikke bare stjeler grunnlaget for en rettferdig konkurranse, men den stjeler også arbeidstakernes rettigheter som feriepenger og sykepenger.

– Skal vi sikre full seriøsitet i arbeidslivet må vi ha nulltolleranse, sier Tangen. – LO har et bredt engasjement i arbeidet mot skattekriminalitet, blant annet å kjempe mot et useriøst arbeidsliv og sosial dumping.

Se kampanjens nettside handlehvitt.no

Relevante artikler

EL og IT Forbundet er tilstede med egen stand på Eliaden på Lillestrøm 28-30 mai.
Etter tre dager med forhandlinger ble EL og IT Forbundet og Fornybar Norge enige.
Kl. 1800. torsdag 23. mai brøt EL og IT Forbundet forhandlingene med Abelia om IKT-overenskomsten.

Søk på siden

Language
Language
Language

Gi oss en tilbakemelding

Vi setter stor pris på om du sender oss en tilbakemelding om du oppdager feil og mangler på nettstedet, eller om du savner informasjon.