Innleide arbeidstakere må få sterkere lovvern
Publisert: 23.05.17
- innholdet kan være utdatert
Regjeringen foreslår å styrke varslervernet for innleide arbeidere og å stramme inn på arbeidsgivernes plikter. Innstrammingen omfatter ikke utsendte arbeidstakere som har korte oppdrag i Norge (utstasjonerte personer fra tredjeland).
– Arbeidsmiljøloven må gjelde alle arbeidstakere. I det minste må det avklares hva som er et begrenset tidsrom. Vi må unngå at det utvikles et B- eller C-lag i arbeidslivet, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet.
EL og IT Forbundet har, sammen med Tekna og NITO, sendt et brev til Stortingets arbeid- og sosialkomité i forkant av Stortingets behandling av endringer i Arbeidsmiljøloven den 1. juni.
Brevet til Arbeids- og sosialkomiteens medlemmer
Vedrørende utsendte arbeidstakere og varsling (prop. 72L)
Som Tekna varslet i høringen 25.4. på 72L vil Tekna, NITO og EL og IT Forbundet gjøre komiteen oppmerksom på at det er en liten, men økende andel av ansatte i Norge som de nye og tydeligere varslerreglene ikke kommer til å gjelde for. Det dreier seg om noen utenlandske arbeidstakere som jobber i et begrenset tidsrom i Norge.
Utstasjonerte personer fra tredjeland er i dag lovlig unntatt viktige deler av arbeidsmiljøloven, blant annet HMS, stillingsvern, drøftingsretten og forhold om varsling. Unntakene gjelder typisk indere som jobber som IT-konsulenter i 4-6 måneder, for Telenor, Posten, DnB, Evry. Omfanget i Norge er på omtrent 30 milliarder kroner. Markedet vokser med 10-15 prosent årlig (NRK). Store aktører i bransjen er TCS (Tata), HCL, Tech Mahindra, Infosys, Wipro og Cognizant.
Unntakene er hjemlet i arbeidsmiljølovens § 1.7, og gjelder regler om;
- varsling
- medvirkning
- HMS
- skaderegistrering
- verneombud og arbeidsmiljøutvalg
- drøfting
- helseopplysninger
- diskriminering
- stillingsvern
Hvor lenge man kan være unntatt disse reglene er ikke fastsatt, verken i lov, forskrift eller rettspraksis. Loven sier kun at dette er tillatt i et «begrenset tidsrom». Høyesterett (1985) uttaler at det kun dreier seg om «helt kortvarige arbeidsforhold».
Dagens rettstilstand er derfor uklar og muliggjør spekulasjon i hvor lenge utenlandske ansatte kan arbeide i Norge uten at norske arbeidsvilkår fullt ut gjelder. Er dette én måned, fire måneder, seks måneder?
Å unnta en voksende andel av arbeidsstyrken i Norge fra store deler av arbeidsmiljøloven er en alvorlig sak. Vår klare felles oppfatning er at norsk lov bør gjelde i Norge. Når man i praksis kan være unntatt lovbestemmelsene opp til seks måneder, er det uansett ikke i tråd med Høyesteretts presiseringer.
I tillegg svekker det norsk sikkerhet og øker sårbarheten når det blir enklere å ansette utenlandske ansatte som ikke har de samme kravene til arbeidsvilkår som andre ansatte i Norge har.
Stortinget bør derfor bruke denne anledningen til å slå fast hva et «begrenset tidsrom» faktisk er.
Tekna har foreslått at perioden begrenses oppad til én måned. EL og IT Forbundet har ment at norsk arbeidsmiljølov i sin helhet bør gjelde fra første dag for utsendte i Norge.
Vennlig hilsen
Jan Olav Andersen Trond Markussen Ivar H. Kristiansen
Forbundsleder President Generalsekretær
EL og IT Forbundet NITO Tekna